Проектуючи яму, в першу чергу зважав на високий рівень грунтових вод в моїй місцевості. «Кримський» варіант тут не проходить. Після інтенсивних опадів вода піднімається дуже високо, і нема на то ради – від «повноцінної» в глибину ями довелось відмовитись. Тому яма розрахована для розваг сидячи – але я переконаний, що це краще ніж без ями взагалі, або ніж «повноцінна» але з водою до колін.
Яма бетонна, армована, є три великих ніші для інструменту. Світло в ямі буде стаціонарне плюс розетки з низькою напругою.

Гідроізоляція.
Я хочу мати суху яму – тому про гідроізоляцію думав і радився. Зараз існує повно всіляких хімічних примочок до бетонів, чудо-обмазок та інших технологій, що обіцяють дуже багато. Але є також і гіркий досвід людей, що не зважаючи на суттєві витрати, мають великі проблеми з вогкістю. Очевидно, йдеться про порушення технологій або базових принципів, мені ж не хотілось робити дорогих помилок.
Я використав досвід знайомого гірничого інженера, що багато років працював на шахтах в промислово розвинутому закордоні. Думав, він назве мені марку якогось хитрого чудо-праймекса до бетону. Але його думка була – воді не потрібно протистояти, воду потрібно відводити.
Тому яма побудована на 30-сантиметровій подушці з щебеню, в якому закладені дренажні труби, що виведені в ємність з автоматичним відкачуючим насосом. Доступ до ємності – через люк в дні ями. Так що моя яма не тільки електрифікована, але і обладнана водопроводом
.Стіни зовні обмазані чорною мазюкою та обгорнуті спеціальною пластиковою плівкою, що дасть змогу краплинам води, якщо вони будуть, стікати по зовнішніх стінках вниз до дренажу.

Халепа.
Архітектора для проектування ями я не запрошував, думав нє царскоє ето дєло. І тому коли поруч з вже залитою ямою поставив бус, (гараж на дві машини), то довго «чєсал рєпу». Яма виявилась закоротка – рівно по довжині буса, користуватись нормально нею я б не зміг. І ніби міряв, але блін похибка закралась.
Довелось доробляти – продовжити яму на 80 см, використавши продовження для бетонних сходинок. Перехід від «старої» ями видно на фото.

Гараж і архітектор.
Був у мене стандартний гараж в кооперативі. Бус у нього поміщався – але тоді в нього не поміщався я. Коли постало питання будувати гараж для буса і інших залізяк, усі мої побажання і мрії на 200% реалізував мій товариш, архітектор. Гараж на дві машини, майстерня на 2-х рівнях, навіс-стоянка для машини. Гараж проектований в стилі будинку, на подвір’ї якого він стоїть. Ще не добудував, але вже скоро. А на фото – ще одна моя забавка.

А ось і він:

мені сподобалось. ВсЬо Гуд, і не забудь музичку вмонтувати.
поможу