Тема про Донбас. Боляче, про що вони думали?

Події, факти, коментарі в Україна та у світі.

Модераторы: Чивас, stas, Мановар

Re: Боляче, про що вони думали.

Сообщение mijki » 15 ноя 2014, 16:35

На початку 1920-х радянський літератор Ілля Еренбург написав зворушливий антивоєнний розповідь про двох солдатів - французькою і німецькою: "за п'ятсот кроків від П'єра Дюбуа сидів Петер Дебау, і життя його була схожою на життя П'єра, як несхожа на виноград картопля північ або на південь, і вона була нескінченно схожою, як схожі один на одного всі плоди землі, всі країни і все життя".

У П'єра будинку виноградник, а у Петера - молочні корови, П'єра чекає Жанна, а Петера - Йоганна, але імперіалісти розв'язали війну, і тепер два простих хлопця змушені були вбивати один одного...

А в 1941 році почалася нова війна, і раптово виявилося, що між країнами і життями немає нічого спільного, і товариш Еренбург став писати зовсім інше: "Якщо ти убив одного німця, убий іншого - ні для нас нічого веселіше німецьких трупів. Не вважай днів. Не вважай верст. Вважай одне: убитих тобою німців. Убий німця! - це просить стара мати. Убий німця! - це благає тебе дитя. Убий німця! - це кричить рідна земля. Не промахніться. Не пропусти. Убий!"

Мораль цієї історії проста: пацифізмом добре займатися на відстані, коли війна не зачіпає тебе самого. Поки тобі не стріляють, а твою землю не захоплюють, дуже зручно міркувати про однакових людей по обидві сторони фронту.

Але як тільки війна вторгається в життя твоє, все змінюється. З'ясовується, що немає ніяких Пьеров і Петеров, а є наші вороги. І бажано знищити ворога, поки він не знищив нас.

Раптове перетворення звичайних людей у ворогів багатьох пригнічує. Ще недавно був симпатичний дядько Вася з Донецька чи дядя Саша з Москви - і раптом став агресивним прихильником "Новоросії" і ненависником "київської хунти".

Зрозуміло, ми звинувачуємо у всьому підлі і брехливі ЗМІ, зомбують довірливий народ. Точно така ж віра в зомбування процвітає й по інший бік фронту.

На жаль, реальність дещо складніше. Ми опинилися у ворожих таборах не сьогодні і не вчора. Ціннісний світ дяді Васі чи дяді Саші і раніше був для нас неприйнятний.

Просто до війни на це можна було закрити очі, а тепер не помічати цього не можна: чужі цінності пропагуються вже не на словах, а зі зброєю в руках.

Війна лише оголила конфлікт інтересів, який існував задовго до неї.

Ідейні уподобання більшості українців і росіян оформилися багато років тому. Як правило, вирішальним був емоційний фактор: імперські комплекси, національна солідарність, почуття справедливості, неприйняття чужого, туга за минулим, жага змін.

І, на жаль, наші симпатії й антипатії спочатку суперечили один одному. Як висловився поет, East is East and West is West, and never the twain shall meet. Якщо одні пов'язують своє майбутнє з українським проектом, а інші рвуться назад в СРСР, від відкритої ворожнечі рятує лише бездіяльність. Досить кількох різких рухів, і механізм ненависті запускається автоматично.

Місця по різні боки барикад були зайняті заздалегідь, і коли почалася війна, майже ніхто не вагався з вибором.

Роль ЗМІ у цьому процесі сильно перебільшена. За великим рахунком, ні в Росії, ні в Україні немає жертв пропаганди, зате є її задоволені споживачі.

Дмитра Кисельова слухають не тому, що інші інформаційні джерела недоступні, а тому, що пан Кисельов говорить речі, импонирующие російському обивателеві.

Більшості росіян дійсно подобаються розповіді про імперську велич, фашистської хунті і перетворення США в радіоактивний попіл.

На дворі вік Інтернету, і при бажанні можна без праці знайти альтернативні новини, але цього бажання немає і не буде. Бо ворога ненавидять не з-за упередженої інформації: навпаки, воюющее суспільство воліє отримувати спотворену інформацію з-за антипатії до ворога.

Вже не перший місяць ми завзято сперечаємося, намагаємося когось переконати, викриваємо грубі фейки, виправдовуємо реальні гріхи, марно намагаємося довести, що ми хороші, а вони погані. Ця діяльність подібна до морського бою в склянці води: бурхливо, але безглуздо.

Протилежній стороні неважливий справжній вигляд "Правого сектора" або батальйону "Азов". Ворога ненавидять не за справжні чи уявні злочини, а за те, що він ворог.

Неприязнь до супротивника первинна, заклопотаність ворожими жорстокостями - глибоко вторинна.

Люди, налаштовані проти київської влади, обурюються кровопролиттям на Донбасі і проклинають АТО. Але в більшості своїй ці ж люди обожнюють м'ясорубку 1941-1945 років і вважають виправданими масові жертви часів індустріалізації та колективізації.

Адже товариш Сталін - свій, і йому можна угробити кілька мільйонів в ім'я вищих цілей. Зате загибель донеччанина від чужого артилерійського вогню - страшний злочин проти людства.

Подібна подвійна мораль процвітала і в мирний час, а на війні вона стає хорошим тоном. Загиблі, покалічені і знедолені - не стільки об'єкт співчуття, скільки привід штовхнути ворога.

Могла нинішня українська влада змінити ставлення до себе? Ні, не могла навіть теоретично, оскільки стала ворогом для Росії і Донбасу задовго до приходу на Банкову.

Коли Євромайдан тільки починався і був абсолютно мирним, недоброзичливці називали його зборищем клоунів і лузерів. Малося на увазі, що танцюристи приречені на поразку. Всупереч очікуванням, майданівці перемогли, але це не додало їм поваги чи симпатії: їх просто перекваліфікували з "клоунів" у "фашисти".

Коли нові керівники України здали Крим без бою, їх оголосили слабаками і трусами. Коли вони вирішили все-таки битися за Донбас, їх назвали карателями і військовими злочинцями. Бо ворог поганий і винен завжди, що б він не робив.

З дитинства нас вчили, що наші переваги допомагають завоювати чуже розташування.

Будьте великодушними - і вас полюблять, будьте мудрими - і вас поважатимуть. На жаль, на війні ця поведінкова модель не працює: достукатися до ворожої душі неможливо.

Тому війни ніколи не закачуються примиренням, а лише заморожуванням конфлікту або придушенням противника, будь то німці, білогвардійці, жителі півдня-конфедерати або чеченські сепаратисти. Примирення приходить набагато пізніше і залежить від доброї волі переможця.

До 26 жовтня хто вірив, що українська ідея все-таки підкорила ворожі уми і серця. Наївна публіка раділа, спостерігаючи за падінням Леніна в Харкові або патріотичними демонстраціями в Маріуполі. Здавалося, розклад симпатій на Сході радикально змінився.

Але подальше голосування харків'ян і маріупольців за "Опозиційний блок" і КПУ повалило прогресивну громадськість в шок. Як же так?! А ось так.

На жаль, проукраїнських громадян на Сході менше, ніж комусь хотілося б. Але, на щастя, вони досить активні і сильні, щоб придушувати пасивно-вороже оточення.

Саме сила, а не доброта чи розум, рятує Україну від подальшої збройної експансії російського світу.

Якщо вас зарахували до ворогів, противитися цьому марно. Можна бути гуманним або жорстоким, благородним або підлим, розсудливим або несамовитим - це вже нічого не змінить. Ви ворог, і вас будуть ненавидіти.

Але сильних ненавидять і бояться, а слабких - ненавидять і зневажають. Який варіант влаштовує вас більше?

Всі що хрюкають на московитьскому діалекті в мене викликають насамперед занепокоєння ... :te_ma-clo_se: ( крім іноземно-цивілізованих народів, та наших східняко-міських *своїх* недознищених кацапфашистизаційо-русифікацією ) тому що я б на кацапфашистьку забив б тільки за то що нею розмовляє путлєргітлер-ху*ло ...

Такі типи як кацап-совок чи дрон для мене однозначно ворожі чужинці ( що не йдуть нів яке не в порівняння з цивілізованими народністями ) , це не означає що їм обовязково треба пустити кулю в лоба , але як не крути а вони путлерівські ( може навіть і фаш*исти) ... а від цих ординців чогось доброго чекати марно ... чужинці одним словом.
срочно продам свого т4 75 кв. груз 2003 р. 6500 . косорил.
mijki

Модель и год выпуска машины: vw t4 . 2002
Тип двигателя и объем: 2.5 l. 75 kw

Сообщение Самара » 15 ноя 2014, 17:16

Кацап совок это ты обо мне хлопче?
Или так обобщил ?
Сначала написал pilotsu' потом исправил...
Самара - це притока Днiпра
Самара

Модель и год выпуска машины: три T-3
Тип двигателя и объем: 1,8 RP, ADZ, 2.0 2Е

Сообщение dimon11 » 15 ноя 2014, 17:22

Почитайте «Хулио Хуренито»
Машина продается
0675018458 Димон
dimon11

Модель и год выпуска машины: VW Caravelle Carat
Тип двигателя и объем: 1.9 tdi

Сообщение mijki » 15 ноя 2014, 17:40

pilotsu про вас чи не про вас це не мені вирішувати а вам . Виберете Путлєргітлерський бік то про вас а виберете людський бік , гуманний , то не про вас ... я не дуже розбираюся - складнувато тільки по постах на форумі... та ще й на московитьскому діалекті гмм, важко розібратися що то є ... людина чи ворог. Хоча заклики фінансувати оккуповані каціпфашистами территорії за Український рахунок прамо вказують що - * кацапфашистський виродок * та хто зна ...
Последний раз редактировалось mijki 15 ноя 2014, 17:44, всего редактировалось 1 раз.
mijki

Сообщение Самара » 15 ноя 2014, 17:44

Я тебе зрозумiв..добряче зрозумiв.
Самара

Сообщение mijki » 15 ноя 2014, 17:46

не думаю... думаю намагаєшся гнути чужинецьку лінію але то дарма всі все розуміють ...
mijki

Сообщение mijki » 15 ноя 2014, 17:55

Хоч коцапе при попередній десятилітній диверсійній роботі віроломно напали на Русьураїну як бачите відколоти вони змогли лише территорії заселени понарпривоженими гопниками - крим та частину донеуьколуганщини ... тобто територію в нас в Київорусичів ординці можуть віджати тільки в звязці з голодомором= мільони замордованих Украінців дочнеччини та луганщини потім привеззенням на їх місце мілліонів безкорінних бомжів , приєднанням территоріально до нас з надією що вони нас зкурвлять ... Потім мільярди дотацій на гопницько кримінальний режим якуковича ... гмм... думаю ординцям таки не легко в намаганні нас знищити :-) ;;-))) а х*й їм кацапфашистам а не Русьукраїну ! - дивитись підпис :mi_ga_et:

не переможе нас нерусьмосковськоординська , голокост як НЕДАВНО з чеченцями з Руссю ТЕПЕР їм не пройде ( в нас є ДОСИТЬ ЗброЇ для оборони і буде ще більше су*ки ФАШИСТСЬКІ НЕ СУМНІВАЙТЕСЯ :-) )... Мосовськаголота безрідна агресивнонагла голодна безкорінна дика та ганебна ще й недофашистська ... фуууу ....зробимо їй капутт ага :de_vil:
mijki

Сообщение Самара » 15 ноя 2014, 18:11

Ти мабуть важаеш себе бiльш украiнцем за мене друже?
Или то что я не позволяю себе наносить тебе оскорблений' таких как ты нахерачил мне?
Или ты считаешь себя умнее ?
Где я гнул какую либо линию' кроме той что Украина это моя родина и самое дорогое что у меня есть. Что каждый ее гражданин имеет право жить хорошо....
Не пытайся друже вешать на меня пуило и всех других собак !
Самара

Сообщение mijki » 15 ноя 2014, 18:20

Ворога не можна образити , він або вогог або не ворог, ( його можна завалити чи проігнорувати ... з ігноруванням все важче ... ) пропонує фінансувати путлєрфашистських террористів в оккупованих территоріях нашої УКРАЇНИ , спілкується на мові фашсистів оккупантів ? но це вже достатньо причин для занепокоєння ... :-) вата капут пуллєр х*ло ла ла ла ла ла ла :-)
mijki

Сообщение Самара » 15 ноя 2014, 18:25

Вот давай ты здесь извинишься за оскорбления в мой адрес и я увижу в тебе друга.
Ты обретешь силу ' самоуважения' уважение читателей и друга в моем лице.
Самара

Сообщение mijki » 15 ноя 2014, 18:49

Перепрошую я з фашистами не спілкуюся , а кацапфашисти не виняток , вибачся за агітацію фінансування путінських терористів, на Українській державній мові і тоді можливо продовжимо діалог :-):
mijki

Сообщение Самара » 15 ноя 2014, 18:56

Ты мабуть перепутал шось ?
Какие финансирования я тут агитировал ?

Если я назвал поставки харчей в АРК тупым бизнесом' то это агитация.
Ничего не куришь запрещенного ?
Самара

Сообщение mijki » 15 ноя 2014, 19:08

А мені здається ти вата...
У вас нет доступа для просмотра вложений в этом сообщении.
mijki

Сообщение Самара » 15 ноя 2014, 19:15

Вата в твоей голове друже.
Ты только цюцюрку к руке примерял' я в это время делал своих земляков из Украины воздушными бойцами...
Тебе очень хочется чтобы я был ватой' вот и весь твой секрет.
Оскорблений навалял' а духа как мужик себя повести нет. Вот и прикрываешься ватой.
Самара

Сообщение mijki » 15 ноя 2014, 19:17

хоча можу помилятися ...

на Українірусі вкакаєтеся руссіше націss АГА :pri_vet:-:
Последний раз редактировалось mijki 15 ноя 2014, 19:19, всего редактировалось 1 раз.
mijki

Сообщение Славіша » 15 ноя 2014, 19:19

pilotsu писал(а):Ты мабуть перепутал шось ?
Какие финансирования я тут агитировал ?

Если я назвал поставки харчей в АРК тупым бизнесом' то это агитация.
Ничего не куришь запрещенного ?

Біьл біь человек стаття найдетса.
Славіша

Модель и год выпуска машины: VW T3 1990
Тип двигателя и объем: 1.6 d

Сообщение mijki » 15 ноя 2014, 19:27

Дивні ці кацапнерузькі гестаповці як очі полоненим нацгвардійцям вирізати та кишки випускати так навароссія а як пенсії та соціалка так київська хунта ... а гітлєрпутлєр тоді що тільки для того щоб корні під хвіст пороти та зарплату ТІКО за звірства ДНР-пі...д\сам платити? figase :-) Хай ваш фюрер йоб...й ліпше збанкротує та ваш мордор мракобісний пошвидше ...
Последний раз редактировалось mijki 15 ноя 2014, 19:32, всего редактировалось 3 раз(а).
mijki

Сообщение Самара » 15 ноя 2014, 19:28

:-)
Самара

Сообщение mijki » 15 ноя 2014, 19:46

:-(
mijki

Сообщение Самара » 15 ноя 2014, 19:55

:-(
Самара

Пред.След.

Вернуться в Події, факти, коментарі